Основното в статията:

Папагал Корела - най-малкото Какаду

Корелата (Nymphicus hollandicus), е един от най-обичаните и предпочитани видове папагали. Нарежда се на второ място по известност след вълнистите папагали. Наричат се още и Нимфи. Това е най-малкият вид какаду в Австралия. На свобода се срещат именно във вътрешната част на Австралия. Наименованието Nymphicus е дадено от първите европейци, които са видели този вид птици в естественото му местообитание. Nymphicus реално означава “малка нимфа” и те са дали това име, защото птицата е приличала много именно на нимфа. Първите сведения за птицата датират от 1832 г, когато Йохан Георг Ваглер /германски зоолог/ пише за нея. Видът и популацията са незастрашени.  Признати са за част от семейството на Какадуто, защото имат много сходни белези. В природата това са едни хралупни птици. Снасят яйцата си в изоставени хралупи по дърветата, като често ги дооформят и разширяват. Обитават високи дървета в  близост до водни басейни.  Така подсигуряват храна и вода за себе си и потомството си.

папагал-корела-какво-трябва-да-знаем

Външни белези и характеристики:

Типичен елемент от тялото на птицата Корела е гребенът. Той застава в определена позиция, според емоцията, която папагалът изпитва. Ако той е изправен вертикално нагоре, това означава, че птицата е уплашена или развълнувана. Когато е прилепнал ниско надолу, тогава това означава, че птицата е ядосана. Когато папагалът си почива, гребенът е скосен. 

Дължината на тялото варира между 30-33 см и това ги прави най-малките какадута.  Корелата има основно сиво оперение. По краищата на перата обикновено има бели ивици. Мъжките птици имат жълто или бяло лице, а женските – сиво или светло сиво. Всички птици имат жълто оранжеви точки около очите. Опашката на мъжките птици в края си е черна, а при женските – тъмно сива. Полова зрялост достигат около една година и тогава може да се различи пола на Корелата. Опитните познавачи могат да преценят дали една птица е мъжка или женска когато погледнат птицата анфас и сравнят разстоянието между очите. При женските то е по-малко, отколкото при мъжките. Ръстът на женските също е малко по-малък спрямо мъжките. При достигане на споменатата възраст окраската вече се е оформила и тогава вече лесно може да се определи пола. Цветовете на окраската в наши дни са възможни в най-различни нюанси. Това е станало след като Корелата е опитомена от човека и е превърната в домашен любимец. Селектирането на птиците е произвело корели с оранжев цвят, с червен, с кафяв, опушени, черни. 

Поведение и темперамент:

Корелата е чудесна птица, подходяща за домашен любимец. Но това естествено е свързано с ангажимента да й осигурите достатъчно просторна клетка, време на свободно летене, както и адекватна храна и медицинска грижа. Вниманието ви също е от значение. Те са социални птици и се привързват към стопанина си. Ще търсят вниманието ви. Обичат да си играете с тях, да им говорите, да им пеете, да се забавлявате заедно. Пренебрегването е лоша практика и би довела до агресиране на птицата. Тези птици използват клюна си, за да опознават всичко около тях. Той е основният им инструмент. С него боравят, разглеждат, дърпат, преместват всякакви предмети. Кихат доста често. Това не е болест и повод за тревога. Просто по този начин сами почистват носната кухина от прашинки и замърсявания. Мъжките корели са много музикални. Способни са да “хванат” всякаква мелодия и след това да я възпроизведат. Но това се постига с тренировки, търпение и натрупан опит.

Във видеото може да чуете мелодиите, които папагала издава.

Хранене и отглеждане:

Храната на папагал Корела се състои предимно в семена. Има готови смески, които са комбинирани по най-подходящия начин за вашата Корела. По-голямата част е просо, а останалата може да е канарено семе, овес, слънчоглед и др. Освен това може да давате зеле, маруля, краставици – те дават нужните количества Калций на птицата. Листата от глухарче също са препоръчителни. Протеините са набавят от прясно сготвени пиле, риба или варени айца.  Количествата естествено са съобразени с размера на птичето и обикновено са съвсем малки. Може също давате аспержи, сладък картоф, ябълка, грозде ,ориз. Избягват се ядките и костилките на плодовете. Забранено е да се дават също: омари, раци, скариди, праскови, авокадо /смъртоносно е!/, чесън, лук, мазни храни, сладко, солено, шоколад, кофеин, алкохол, спанак /има опасност от увреждане на бъбреците/.  Не оставяйте храната в клетката на корелата повече от 30 минути след поставянето. Започват да загниват и да се образува среда за развитие на различни микроби и бактерии. Също така винаги осигурявайте чиста и прясна вода. През летните горещини сменяйте и сипвайте чиста вода поне 3-4 пъти на ден. Крекерът е добър избор за лакомство. С него награждавайте вашият пернат приятел, когато успешно е научил нещо ново. Той с радост ще си то гризе. 

Грижата за клетката на вашата Корела е от голямо значение. Осигуряванета на чиста среда на живот дава гаранция за пълноценен живот и здрава птица. Всекидневно изхвърляйте натрупаните замърсявания и измивайте съдовете от клетката. Пазете чистота и го правете всекидневно. Процедурата по почистването на клетката не отнема повече от 10-15 минути. Но ако го правите всеки ден, това ще направи вашата птица здрава. Тя няма да боледува и да създава тревоги и главоболия. По-добре е да инвестирате времето си в почистване, отколкото в посещения при ветеринаря. Веднъж седмично е желателно да правите основно почистване- измиване с гореща вода на цялата клетка и всички предмети в нея- поилки, кацалки, хранилки, стълбички, купички и т.н. Хигиената е важна за здравето.  

Летене:

На свобода тези птици прелитат големи разстояния в търсене на храна и вода. Те са отлични летци. Но за домашните птици е малко по-различно. Трябва вие да помогнете на Корелата ви да се научи да лети. За целта е необходимо да обезопасите стаята или помещението, в което ще я пуснете да лети. Затворете хубаво всички прозорци и врати, и ако е светло навън – пуснете щори или дръпнете пердета. Птиците не виждат стъклото и има опасност да се блъсне, а това да я нарани тежко. Първите “полети” обикновено завършват с падане. Помислете дали пода е подходящ да трудно кацащата птица. По възможност застелете килим или мокет, ако покритието е плочки. Така ще омекотите удара от приземяването. Важно е да не се отказвате. Птиците в плен се научават да летят, но им трябва вашата помощ и малко тренировки. С времето тя ще опознае стаята и възможностите за кацане и захващане. Ще става все по-уверена и смела. Накрая ще се научи да лети и да каца плавно.   

Продължителност на живота на папагал Корела:

На свобода тези папагали живеят между 10 и 14 години. Естественият подбор намалява живота им. В плен, като домашни любимци, живеят сравнително по-дълго 14-24 години. При добра грижа и правилно отглеждане, има и рекордьори – има данни за Корела живяла цели 36 години.