Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Kak-pravilno-da-dresirame-kucheto-si
Как Правилно Да Дресираме Кучето Си
28.02.2018

Дали защото свързват процеса с бой, а сърце не им дава да посегнат на кучето си; или защото не смятат, че е необходимо; а може би и защото просто нямат необходимото търпение, повечето собственици на кучета в България не обърщат достатъчно внимание на дресировката. 

Ако вие, обаче, искате да имате послушен домашен любимец, който не само успява да реагира адекватно в социални ситуации, а даже и впечатлява околните с уменията си, тогава е време да научите основите на правилната дресировка на кучета. 

Защо е важно да дресираме кучето си?

Защо да дресираме кучето сиДресировката на кучето в никакъв случай не е пожелателен лукс. Тя е необходима както за неговата, така и за тази на хора и други животни безопасност, а и засилва връзката между вас и домашния ви любимец. 

Всъщност стопаните на недресирани кучета често не осъзнават, че колкото по-добре дресирано е едно куче, толкова по-голяма свобода има — а това е приятно и за вас, и за него. Защо ви е да го водите на каишка, ако знаете, че ще върви наблизо? Допълнителна полза от добрата дресировка на кучета е фактът, че за добре обучените животни често се правят изключения и се допускат на обществени места, където останалите не са добре дошли. 

Необходими пособия 

Има различни методи за дресировка на кучета, но каквото и да изберете, със сигурност ще имате нужда поне от някои основни пособия, за да започне тренировката. Изброяваме ви няколко по-долу с уточнението, че не са ви наобходими всички: може да изберете кое е най-подходящо за вас и вашето куче. 

  • Яка и каишка. Още когато избирате тези необходими акесоари за вашето куче, вие несъзнателно правите избор дали и как да го дресирате. За големите кучета, например, е препоръчително да се вземат две яки: една затягаща, за да се научи да не дърпа; и една нормална, за да поощрите поведението му, когато видите, че върви до вас. При каишките тренирате чрез дължината: по-късият повод и сигнал за кучето да върви до вас; по-дългият, че вече му имате доверие.
  • Лакомства. Дори и напълно незапознатите с начините за дресировка на кучета ще ви кажат, че най-добри резултати се постигат с даване на лакомства. Ако сте сериозни по отношение обучението на домашния ви любимец, още сега се заредете с висококачествени лакомства и деликатеси за кучета. Най-добре е да изберете такива на много малки хапки, за да може да направите повече повторения на команда без да докарате сладурчето си до диабет. 
  • Играчки. Играчките са важна част от обучението на по-динамичните кучета, които нападат мебели и стени, когато чувстват, че имат излишък на енергия. 
  • Книги и видеа. Разбира се, тази статия ще ви даде основите, но за да постигнете бърз напредък с дресировката на кучето си, на-добре да се сдобиете с книги по темата и да инвестирате малко време в гледане на видеа онлайн. 

Методи за обучение 

Методи за обучение

Както вече споменахме, съществуват различни методи за дресировка на кучета и макар всички да са ефективни, някои пасват по-добре на определен тип темперамент отколкото други. 

Алфа Кучето 

Методологията на Алфа кучето се базира на инстинкта на кучетата да се движат в глутници и да следват водача. Не е безизвестен факта, че кучетата мислят за семейството си като за своята глутница — проблемът идва, когато виждат себе си като водача. В този случай неможе да се очаква податливост на трейнинг и мисленето на кучето трябва да се промени. 

Някои от специфичните техники, използвани при този метод, включват познаване и възползване от езика на тялото на кучето, внушаване на власт и увереност, да бъдете първи когато минавате през врати или дойде време за хранене, спокойно изчакване и т.н. 

Ако много си обичате кучето и за вас е важно да се гушкате на дивана, този метод не е за вас (да не говорим, че при него качването по мебелите е забранено). 

Маркиране на правилното поведение

Това е един доста по-опростен, но изключително ефективен метод за дресировка, който обаче изисква бързи реакции и постоянство, така че винаги трябва да имате лакомство или някоя любима играчка под ръка. Разбира се, наградата може да бъде и галене или гушкане, само че трябва да се придържате към повтарящи се награди за повтарящо се добро поведение, за да не объркате кучето. 

В този метод се изключват наказания, освен отнемането на наградата, което го прави предпочитан от много любящи собственици, включително от семейството Обама, които са дресирали кучето си Бо по този начин (и с помощта на професионалист, разбира се). 

Корекции на неправилно поведение

Методът на корекции на неправилното поведение залязва все повече — напоследък се използва единствено при полицейски кучета, и то в комбинация с други подходи. За разлика от маркирането на правилно поведение, корекцията се изразява в наказания, някой път доста неприятни, даже травмиращи за кучето, поради което собствениците го избягват. Друг проблем с този метод е факта, че кучетата се научават кое поведение да избягват, но не и кое поведение е желано, което ги кара да се чувстват объркани. 

Огледален Метод 

Огледалният метод на обучение се базира на инстинкта на кучето да наблюдава и имитира “глутницата”. За приложението му обикновено е нужен професионалист, поне в началото, който ще ви научи как да комуникирате правилно с домашния си любимец, а именно как да му показвате какво да прави и да се състезавате с него за награда. Накратко, кучето се учи от пример. 

Веднъж щом усвоите как да приковете вниманието на кучето си и да го накарате да ви наблюдава и следва, вече ще можете да го обучавате сами. Този метод работи особено добре ако имате добра връзка с животното, то обича постоянно да е до вас и ви се доверява напълно. 

Команди, които всяко куче трябва да знае 

Команди, които всяко куче трябва да знае

Докато някои трикове са впечатляващи и може би много искате кучето ви да ги научи (като например да ви носи пантофите), има определени команди, които са задължителни за абсолютно всяко домашно куче. Те гарантират неговата и чуждата безопасност, както и вашия комфорт. 

  • Седни. Тази команда обикновено се използва, за да успокои кучето когато то се вълнува прекалено. 
  • Ела. Абсолютно необходима по очевидни причини. 
  • Стой. Една от най-полезните команди, често се използва по време на разходка, ако се натъкнете на уплашено дете (а и възрстен), както и при пресичане на улицата. Ако е добре обучено, кучето застава мирно когато вие спрете, независимо от обстоятелствата. 
  • Пусни. Ако кучето е изяло нещо вредно за здравето му, например, или дори по време на игра с топка, когато то знае тази команда, нещата са доста по-лесни.  

Какво не трябва да правите в никакъв случай 

Разказхме ви защо и как да дресирате кучето си, а сега идва момента да ви кажем какво поведение ще ви попречи трайно да го научите на команди, дори и много да се старате. Що се отнася до кучето, има неща, които никога не се правят, и те са: 

  • Никога не удряйте кучето. Търсите уважението му, а не страха.
  • Не променяйте правилата. Използвайте един метод за обучение и го придружавайте с един тип награди. 
  • Не допускайте кучето ви да е шефа. Макар и без бой, лошото поведение трябва да бъде наказвано. 
  • Не забравяйте да му отделяте време, ежедневно. Добри резултати се постигат само с постоянство. 
Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка