Обучението -  най - подходящия начин да се изгради връзка между стопанина и кучето.

В процеса на обучение на кучето въздействат съвкупност от команди и жестове от страна на водача , дразнители от околната среда , миризми на храни и лакомста.Своето влияние оказват също така и физиологичното състояние на кучето , чувството за глад , дискомфорт в случай на болест и т.н. 

Всеки собственик избира в каква насока да работи със своето куче . Започваме да подбираме дразнителите в зависимост от целта , която той иска да постигне . . Изграждането на навици при кучето става чрез използването на правилни методи за обучение .  
 Под метод на обучение, се разбира комплексът от начини, с помощта на които водача изработва нужните навици у кучето. Водачът е длъжен умело да подбира способите или начините на въздействие на кучето с определени дразнители, съобразявайки се с определен режим от упражнения. 
Видове методи, използувани при обучението на кучетата и техните положителни и отрицателни страни:
     - механичен
     - вкусопоощрителен
     - контрастен
     - апортировъчен
     - подтикващ
     - подражателен
*различните видове методи ще опишем в следващите статии

На практика, при обучението е необходимо правилно да се подберат методите на обучение, в зависимост от индивидуалните особености на кучето, от стадия на изработване на навика и от характера на самия навик. Най - често се използва съвкупност от няколко метода .

Ще се опитам да обясня в няколко стъпки как да подходите при кучето:

 1.Бъдете последователни

Кучетата се учат най-добре чрез повторения. Колкото повече са подложени на едно и също нещо, толкова по-добре и ще го научат-имайте предвид че това важи и за лошите навици.

2. Никога не викайте кучето си с команда да дойде при вас, за да…

…започнете някакво упражнение за възпитание. Кучетата не са перфектни и в повечето случаи ще правят неща, които не харесвате. Никога не използвайте команда, с която викате кучето да дойде при вас/ела тук, тук до мен и т.н/ ако ще започвате да го дисциплинирате. Винаги вие отидете при него.

3. Никога не удряйте кучето си

Да си призная на мен понякога ми е било доста трудно да се сдържам.

Ако обаче го правите кучето ще се научи да се страхува от вас, а не да ви уважава като негов лидер , като водач на глутницата/кучетата възприемат хората с които съжителстват като част от глутницата във всяка от която има лидер

Биете ли кучето си този лидер няма да сте вие.

И както знаем повечето кучета хапят не от злоба, а от страх!

4. Винаги награждавайте положителния резултат.

Ако вашето куче направи нещо правилно, в отговор на това поощрете го, покажете му че това, което е направило наистина е добро. Може да не е винаги с лакомство, едно „Добро куче“ с благ тон също е добър вариант, кучето ще ви усети и разбере повярвайте ми!

5. Нека цялото семейство да се намеси в обучението и възпитанието

Всеки от хората живеещи с домашния любимец трябва да бъде замесен във възпитанието. Това е много важно и необходимо, за да разбере животното своята роля в семейството или на кучешки език-своята роля в глутницата.

6. Не допускайте кучето ви да има доминиращо поведение

Ако те чувстват че имат надмощие над вас или над определен член от семейството, това може да ескалира, кучето да си помисли че е лидер ,  което ще доведе до тежки проблеми в неговото поведение – с две думи ще ви се качи на главата!

7. Бъдете търпеливи – обучението отнема време

От първите 3-4 месеца до първата година на кучето се постарайте да обърнете най-голямо внимание на възпитанието. Този период е много важен, няма да съжалявате след това. 

8. Придържайте се към основното / Бъдете последователни(т.1)

Не започвайте да учите кучето си на странни, смешни и сложни трикове за напреднали само и само да се забавлявате. Оставете в началото сложните команди, придържайте се към основното. Оставете хората, които не са прочели тази важна статия 🙂  да объркат кучетата си и се забавлявайте с техните, а за вашето поставете основите!

9. Бедете внимателни

Не се доверявайте сляпо на съветите на всеки срещнат ваш познат, не се доверявайте напълно и на тази статия без значение от авторитетния и източник. Вие сами най-добре усещате и познавате своя домашен любимец, на какво реагира и на какво не, какво му харесва и какво не обича да прави.

10. Не забравяйте, всичко това може да го направите сами или с помоща на треньор

Вземете ли си куче имайте предвид че трябва да се отдадете на него.Кучето не бива да е поредната ви играчка, която като ви омръзне и ще и обърнете гръб. Ако прецените , че не сте напълно подготвени , може да се обърнете към треньор .

GDPR - 2024-04-25 GDPR - 2024-04-25
11.12.2020 09:17:22

Благодаря за чудесната статия. Определено ми даде различна насока.

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.