Смесено хранене на вашето куче

20.9.2018 г.
Кое е по-добре – мокра кучешка храна или суха храна? Или може би сами да приготвяте кучешката храна? Тези въпроси се задават много често на ветеринарните лекари от новите собственици на домашни любимци.
English Cocker Spaniel standing indoors eating from a feeding bowl

Кое е по-добре – мокра кучешка храна или суха храна? Или може би сами да приготвяте кучешката храна? Тези въпроси се задават много често на ветеринарните лекари от новите собственици на домашни любимци. Правилното хранене на кучетата е изключително важно за тяхното здравословно развитие. Така че решението как най-добре да ги храните може да е трудна задача.

Видове кучешка храна

Най-важната съставка, която отличава мократа от сухата кучешка храна, е съдържанието на вода. В сухите храни съдържанието на влага е около 8%, докато в мокрите обикновено е около 75%. Това означава, че съдържанието на хранителни вещества, а оттам и метаболитна енергия, определено е по-високо в сухите храни, отколкото в мокрите.

100 грама суха храна за кучета съдържа около 370 ккал. Същото количество мокра храна съдържа „само“ 100 ккал. Това показва, че разликата е значителна. Увеличете количеството храна, което вашето куче изяжда. За да покриете ежедневните енергийни нужди на вашето куче само със суха храна, трябва да го храните около 3 – 4 пъти по-малко, отколкото ако го храните само с мокра храна.

Мократа кучешка храна определено ще има повече ползи и ще стимулира вкусовите рецептори на кучето. Сухата кучешка храна е по-трудна за дъвчене, което може да е проблем за някои животни. Има кучета, които са по-придирчиви, и само ще си играят със сухата храна, вместо да я ядат. Това може да се дължи на трудности при дъвченето на твърди гранули. Затова кучето може да ги възприема като играчка, а не като храна.

Смесено хранене – комбиниране на мокра и суха храна

И двата типа храна имат предимства и недостатъци, затова собствениците на домашни любимци все по-често избират да ги комбинират. Това е добро решение, което може да донесе много ползи.

Комбинирането на мокра и суха храна носи редица ползи. Когато е необходимо домашният любимец да премине на мокра храна, тялото ще бъде подготвено за такава промяна. Тази промяна може да се извърши ефективно, бързо и най-важното – без неприятни последици.

Не е необходимо да смесвате суха и мокра храна в една купа, когато храните своето куче. Всъщност дори не е необходимо да ги сервирате едновременно. Едно от предимствата на сухата храна е, че тя не се разваля лесно и няма силна миризма, което я прави идеална да я оставите през деня, ако кучето ви предпочита да си похапва, вместо да излапва цялата храна наведнъж. След това можете да му сервирате мократа храна вечерта.

Все пак има два важни аспекта, които да имате предвид.

Dalmatian adult sitting indoors on a white rug next to a stainless steel feeding bowl

Правилното количество храна

Поради силната дехидратация и концентрация на хранителни вещества и енергия количеството суха храна не се равнява на същия обем мокра храна. За да осигурите същото количество енергия и хранителни вещества, давайте на кучето 3,5 пъти по-малка порция суха храна в сравнение с мократа. Когато го храните веднъж със суха и веднъж с мокра храна, е важно да запомните това, за да избегнете прехранване.

Предвид това, след приемане на определено количество мокра храна, стомахът на кучето може да се разшири. След по-малка порция суха храна, кучето често има усещане за недостиг и може да потърси и поиска допълнително. Някои собственици се поддават и добавят допълнителна, понякога немалка порция храна. Това са калории, ненужни на тялото, и могат лесно да доведат до затлъстяване.

Куче, което получава един тип храна през седмицата и порция мокра храна през уикенда, може да не понася такива резки промени. Накратко, може да се появи диария. Храносмилателният тракт привиква към състава и типа на храната. Затова, когато започвате метод на смесено хранене, е важно да въвеждате промените в хранителния режим постепенно. За да научите повече за това как най-добре да въвеждате нови модели на хранене, прочетете повече тук.

Връщане в началото

Споделете тази страница