Дресировка и обучение на кучета

 
Дресировка и обучение на кучета

 
Рейтинг: 3.00
(3057)
ДРЕСИРОВКА НА КУЧЕТА ЗА ЛОВ И ОБУЧЕНИЕ В ПОСЛУШАНИЕ.
НОЖОВЕ - ловни - магазин
ЕКИПИРОВКИ
КАЛЕНДАР НА ЛОВУВАНЕ
ЗДРАВЕ
НАЧИН НА ЛОВ
ПЕРНАТ ДИВЕЧ
ЕДЪР ДИВЕЧ
ДРЕБЕН ДИВЕЧ
ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕНИ ПАТРОНИ СЪС СЪЧМЕН ЗАРЯД
БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА
ХРАНЕНЕ
ПОРОДА ЛОВНИ КУЧЕТА
НАЧАЛНО ОБУЧЕНИЕ НА КУЧЕТО
ОБУЧЕНИЕ И ДРЕСИРОВКА НА КУЧЕТА
ОБУЧЕНИЕ НА ПТИЧАР
ПОДГОТОВКА НА КУЧЕТО ЗА РАБОТА ПОД ЗЕМЯ И НА ЛОВ ЗА ЯЗОВЦИ И ЛИСИЦИ
ЛОВ С ГОНЧЕ
Обучение на кучето за кръвоследна работа
РАБОТА НА КУЧЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЛОВ
Покупка на обучено или младо ловно куче
РАБОТА ВЪВ ВОДА
Донасяне(апортиране) на убития дивеч
ЛОВНИ ДРУЖЕСТВА
ВАКСИНИТЕ
ИЗБОР НА ЛОВНА ПУШКА
ЛОВНО ОРЪЖИЕ


За контакти Публикации Приятели РЕЦЕПТИ Фото Галерия Продажба на ловни кучета Видео

ПОДГОТОВКА НА КУЧЕТО ЗА РАБОТА ПОД ЗЕМЯ И НА ЛОВ ЗА ЯЗОВЦИ И ЛИСИЦИ / ПРАВИЛА ЗА РАБОТА ПОД ЗЕМЯ

ПРАВИЛА ЗА РАБОТА ПОД ЗЕМЯ
21.05.08 16:29
При подземния лов, както и при обучението на кучето за работа в дупки въобще не става дума за насъскване на едно животно спрямо друго.
Вземи в gLOG
 По-скоро кучето се обучава в търсене и вдигане на дивеч както при другите начини на лов, само че в случая това става под земята. Работата с кучето в изкуствени съоръжения (тръби в земята) определено не е обучение в злоба (ожесточеност). Терминът "злоба" в случая заблуждава и не бива да се бърка с "ловна страст" и "твърдост". При работа под земята "твърдост" означава, че кучето не е чувствително към тъмнина, студ, влага и самота в чужд, непроходим (недостъпен) терен. То не се страхува от присъствието на лисицата и прави всичко възможно да я принуди да напусне дупката. Агресията - присъща на кучетата за състезания по борба - в никакъв случай не е в същността на ловното куче. Неговият лов по-скоро е социално мотивиран и служи за извоюване на плячката, както при предшественика му - вълка. 
Работата с кучето в дупка на язовец по възможност трябва да се избягва. Тъй като запасите на язовците и особено на лисиците вече са много големи, доста често двата вида обитават заедно едно и също "жилище", но на различни етажи. Прочутото "съвместно съжителство" е доста относително според биологичните изследвания: от време на време язовецът унищожава малки лисичета или пък прогонва по-възрастни лисици.

Когато водачът на подземника подходи правилно, той може да накара кучето чрез последователно обучение то да игнорира язовеца и да преследва само лисицата. Лисицата е майстор на скоковете и на катеренето и кучетата подземници трудно могат да и издържат. При дупки в скали трябва много да се внимава. Там може да се работи с кучето само тогава, когато видът на скалата е познат и не може да се стигне до срутване например. Заради процепите не бива да се ловува и в дупки и във варовикови скали с раковини. Препоръчителни са дупки, които могат да се изкопаят лесно. Пясъкът обаче също може да бъде опасен, защото при копаенето стените могат да се свлекат и да пострадат и кучето, и неговият спасител. Тези опасности не бива да се преувеличават, но не са и за подценяване.
Ловът на лисици в дупка е най-добре да започне късно преди обяд и да завърши на обяд, когато лисицата трябва да се е вмъкнала в дупката. В тръби на полето тя се настанява значително по-рано. На такива места при опасност тя трябва да изчезне по-бързо от хоризонта, отколкото в гората, където преди обяд с удоволствие се разхожда покрай шубраците. Най-подходящото време за този лов е от декември до края на януари, когато лисиците се разгонват и сватбуват. Тогава една женска обикновено се вмъква с два-три мъжкаря в дупката. Подходящо е също и студеното време, защото когато е топло тя остава навън и се търкаля през деня на припекливи места. Въпреки това не можем да кажем с абсолютна сигурност при каква ситуация и при какво време лисицата лежи в дупката. Днес важи едно правило, утре - друго.
 

Подземникът трябва да бъде изключително здрав, в добра кондиция и със стабилен характер. Костната му система не бива да бъде тежка. Тегло от порядъка на седем до осем килограма е идеално, гръдната обиколка не бива да бъде голяма, но вратът трябва да е много здрав. Начинът на работа на опитния подземник и протичането на лова в дупка могат да бъдат представени по следния начин: на разстояние 10-15 метра от дупката кучето се освобождава от повода, то търси самостоятелно дупката и се вмъква незабавно в нея, ако е обитавана. Ако то е намерило лисицата, заляга пред нея, облайва я, преследва я и я притиска, докато тя "изнервена" напусне дупката. По начина на работа подземниците могат да се разграничат, както следва.

  • Кучето влиза и излиза от дупката и вдига навсякъде огромен шум, докато лисицата изскочи навън. При този тип кучета ловецът не трябва да попада пред погледа на лисицата. Освен това с такива кучета не може да се копае, ако се наложи.
  • Кучето стои спокойно и сигурно на достатъчно разстояние пред лисицата и лае сдържано и равномерно. Идеално е за случаи, когато трябва да се копае.
  • Кучето лежи пред лисицата и от време на време атакува, като прави опити да сграбчи лисицата. Така то принуждава лисицата по най-бързия начин да напусне дупката.
  • Кучето в повечето случаи влиза много предпазливо и спокойно в дупката, проучва внимателно тунелите (тръбите) и се стреми да изненада и сграбчи лисицата.

Квалифицираният и опитен подземник използва един или друг метод съобразно ситуацията. Идеалният вариант е енергично куче, което влиза и излиза от дупката, като предприема и атаки срещу лисицата и така ускорява изскачането и от дупката.

Звуците при лаене на подземника под земята могат да се класифицират приблизително по следния начин:

  • остър, злобен и продължителен лай - кучето стои непосредствено до хищника;
  • продължителен и равномерен лай - кучето стои на известно разстояние от хищника;
  • постепенно отслабващ лай или лай с по-къси и по-дълги паузи - след дълго стоене пред лисицата;
  • скимтене или виене - кучето не може да се придвижи по-нататък или се е заклещило;
  • виещ или скимтящ лай - при атака;
  • жален лай - кучето е ранено при атака;
  • заглъхващ лай - кучето търси, връща се обратно или се крие в дупката.

Опитните водачи разбират също по начина на лаенето дали кучето преследва лисица или язовец. При лисица звукът по принцип е по-бърз, по-ясен и по-остър, а при наличие на язовец - по-бавен, по-дълбок и по-приглушен.

Пребиваването на кучето в дупката зависи преди всичко от ловната му страст, също от дължината и разположението на ходовете, както и от броя на лисиците вътре. В повечето от случаите (около 95 %) кучето излиза само от дупката и не се налага да се копае. Опитният и рутиниран подземник обикновено не допуска да бъде наранен в дупката. Според проучванията, престоят на кучето в дупката може да бъде:

  • с нормална продължителност - от няколко минути до около два часа - така е при 85 процента от случаите;
  • с дълга продължителност - от два до шест часа - при около 10 процента от случаите;
  • с много дълга продължителност - от шест до дванадесет часа - при по-малко от 5 процента от случаите;
  • с екстремно дълга продължителност - над дванадесет часа до няколко дни или даже до три седмици - изключително рядко, далеч под един процент от случаите

Нежелателните инциденти с подземниците стават относително рядко, но за да се избегнат е нужно да обучим кучето си така, че да може да действа сигурно и рутинирано. 
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1061